4) Ce reprezinta clasa de energie?

Clasa de energie o intalnim in general, la aparatele de uz casnic, spre exemplu la masinile de spalat, frigidere, dar si la aparatele de aer conditionat. Clasa de energie este evidentiata pe eticheta energetica, aceasta din urma avand rolul de a informa consumatorii cu privire la cantitatea de energie consumata si de a-i ajuta sa aleaga echipamentul care consuma mai putina energie.

Sistemul de clasificare deja cunosut ofera posibilitatea - atat comerciantilor, cat si utilizatorului final - de a compara eficienta energetica a echipamentelor, sau altfel spus, de a vedea, in ce masura produsul ales este eficient din punct de vedere energetic. Clasa de energie A este considerata superioara si reprezinta consumul de energie cel mai redus; la polul opus se afla clasa de energie G, reprezentand un consum de energie foarte ridicat. Clasa de energie este in functie de EER si COP.

Valorile din tabelul de mai jos sunt exprimate in W/W, insa unii producatori folosesc pentru EER unitatile de masura Btu/h W. Pentru a face conversia in W/W trebuie sa impartiti la 3.412.

Ex: EER= 11.00 Btu/hW => EER= 3.22 W/W => aparatul este clasa A de energie.